Откриха 1 тон месо със салмонела в пернишки месокомбинати

12 юни 2013 15:08   1 коментар   12166 прочита
Снимка: Булфото
Снимка: Булфото


Снимка: Булфото

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните са открили салмонела в 1 тон пилешко месо и разфасовки в две пернишки месопреработвателни фирми, които са купували суровината от голям производител.

При рутинната проверка са установени два серотипа салмонела - Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са нископатогенни, дори такова месо да бъде консумирано от хората, малко вероятно е да се проявят някакви симптоми, отбелязват инспекторите.

Ако все пак бъде консумирано заразено с бактерията месо, това предизвиква повръщане и диария. До момента обаче няма данни в търговската мрежа да има от пилешкото със салмонела. Извършват се допълнителни проверки и на двете фирми, които се намират на територията на Перник и Стара Загора, като най-вероятно става дума за вторично замърсяване. Т. е. месото да е било замърсено по пътя към преработващото предприятие. Очакват се резултатите от взетите проби. На фирмата преработвател са наложени административни санкции съгласно Закона за храните, уточняват от агенцията. От Агенцията в Благоевград съобщиха, че на територията на Пиринско няма никакви подобни данни за наличие на такова месо, но уточниха, че пилешкото месо е най-податливо на заразата със салмонели, които се активизират през летния период. Заболяването причинено от салмонелите се нарича салмонелоза, която е често явление през горещите летни месеци.

И. Петрова


Още за: проверка   салмонела   месо   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
12 Юни 2013 21:12 | ?!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Благдари на Господа, българино, че не е салмонела тифи или тифимуриум, защото дирника ти щеше да дриска със седмици и можеше спокойно да излетиш в небитието?! Отровата е не само в обществото, отровата при нас е и в храната, водата, въздуха и т. н.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар