Откриха 1 тон месо със салмонела в пернишки месокомбинати



Снимка: Булфото
Инспектори от Агенцията по безопасност на храните са открили салмонела в 1 тон пилешко месо и разфасовки в две пернишки месопреработвателни фирми, които са купували суровината от голям производител.
При рутинната проверка са установени два серотипа салмонела - Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са нископатогенни, дори такова месо да бъде консумирано от хората, малко вероятно е да се проявят някакви симптоми, отбелязват инспекторите.
Ако все пак бъде консумирано заразено с бактерията месо, това предизвиква повръщане и диария. До момента обаче няма данни в търговската мрежа да има от пилешкото със салмонела. Извършват се допълнителни проверки и на двете фирми, които се намират на територията на Перник и Стара Загора, като най-вероятно става дума за вторично замърсяване. Т. е. месото да е било замърсено по пътя към преработващото предприятие. Очакват се резултатите от взетите проби. На фирмата преработвател са наложени административни санкции съгласно Закона за храните, уточняват от агенцията. От Агенцията в Благоевград съобщиха, че на територията на Пиринско няма никакви подобни данни за наличие на такова месо, но уточниха, че пилешкото месо е най-податливо на заразата със салмонели, които се активизират през летния период. Заболяването причинено от салмонелите се нарича салмонелоза, която е често явление през горещите летни месеци.
И. Петрова
Нарушението, на която и да е точка от горните правила ще се смята за основание коментарът да бъде скрит. При системно нарушаване на правилата достъпът на потребителя ще бъде органичен.